Historien om Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest är en show som har hållits under många år och är fortfarande något som får människor i massor av länder att sitta spikade framför TV-apparaterna. Här handlar det om en show som startades redan

1956 då den hölls mellan alla de europeiska länder som var med i European Broadcasting Union, EBU. Hittills har det varit en show per år i framtill dags datum 61 år. Detta gör Eurovision Song Contest till den längsta showen rörande sånger och en tävling runt dessa, samt att det också gör denna tillställning till något som kan kallas ett av de äldsta programmen på TV.

Egentligen så skapades Eurovision Song Contest från en annan show som gick under namnet Sanremo Music Festival som har hållits i Italien sedan 1951. Detta samtidigt som ett Europa skadat från kriget behövde något som roade människor på en hög nivå och byggde upp sina slitna murar, bidrog till att denna show skapades. Här byggde EBU upp en kommitté som skulle se till att olika länder svetsades samman igen och enade Europa i en stor och festlig tillställning varje år. Det hela började med att ett möte hölls 1955 med berörda parter som fastslog att detta skulle bli en återkommande tillställning som skulle se till att glädjen åter spreds bland människor i Europa.

Detta lyckades bra och varje år sedan dess går det också lokala shower i varje land, där det bästa bidraget

röstas fram av olika utvalda grupper eller landets befolkning. Detta för att sedan skicka vinnaren till den stora Eurovision Song Contest, där den slutliga vinnaren får stå som segrare fram tills nästa år då tävlingen återigen går av stapeln. De första åren hölls denna tävling under namnet Eurovision Grand Prix. Det namnet användes fram till och med 1967 då tävlingen gavs det namn som än idag gäller för denna stora och uppskattade show. Numera är det också alla länder i Europa som deltar och inte bara de länder som ingick i EBU, vilket har gjort Eurovision Song Contest till något mycket större.
Under denna tävlings gång och utveckling så har även de regler som från början fanns förfinats och ändrats till modern tappning, vilket bidrar till att det idag finns fler möjligheter för de artister som lämnar in sina bidrag. Irland är det land som vunnit denna tävling flesta antal år, vilket totalt blir hela sju år. Dock kommer lilla Sverige också att vara mycket väl med i toppen med en andra plats som står för hela sex vinster i Eurovision Song Contest. Den första svenska vinsten kom redan 1974 med hjälp av det stora och internationellt kända svenska bandet ABBA. Efter det har det varit ytterligare fem segrar som kan läsas mera om i en annan artikel.