Det här visste du inte om Eurovision Song Contest

Det som en gång började som en liten sångtävling med 7 medlemmar 1956 har i dag växt till ett evenemang i

gigantiskt format med hela 51 medlemsländer. Det är förstås Eurovision Song Contest som vi talar om. Detta är en tävling som engagerar miljontals människor i hela Europa. Den ständiga frågan efter finalen är: Vann rätt låt? En fråga som debatteras flitigt i media efter att lamporna har slocknat. Visste du att Sverige är det land som ligger tvåa genom tiderna när det gäller flest 12-poängare?

Rekord i olika former

Att det finns mycket att skriva om tävlingen är självklart. en av många listor som publicerats är “9 saker du inte visste om Eurovision Song Contest”. Här kan man läsa om olika rekord, som att Norge är det land som har fått noll poäng i tävlingen flest gånger. Kanske inte ett rekord att vara så stolt över för vårt grannland. Årets vinnare som kom från Portugal är det land som fått vänta längst med att ta hem den åtråvärda titeln. Det tog dem 53 år för att koras som segrare. Ett land som ännu inte har vunnit är Malta, som debuterade i tävlingen 1971. Sverige har rekordet i den längsta showen, sändningen från Malmö varade i 3 timmar och 30 minuter.

Kvällens upplägg vid TV:n

I Sverige samlas vi gärna framför TV-apparaterna för att uppleva Eurovision Song Contest tillsammans med våra vänner. God mat och dryck dukas fram och kvällen är räddad. I soffan sitter sedan alla spänt med sina telefoner i högsta hugg för att rösta på precis sin favorit, blir det många samtal blir det till att ta ett smslån. Förhoppningsvis så vinner rätt låt, Sverige förstås, så att vi kan fortsätta att fira medan eftersändningarna rullar på tv. Här bjuds på intervjuer både från vinnare och förlorare, experter uttalar sig om tävlingen och bästa klädda artist ska utses. I morgondagens tidning kan man läsa om hela finalen och frågan som finns på förstasidan i stora bokstäver är förstås: Vann rätt låt?