De mest framgångsrika Eurovision-länderna

Som mest har 43 länder tävlat i Eurovision Song Contest. Långt ifrån alla dessa länder har varit med samtliga år, eftersom deltagarantalet vid tävlingens början år 1956 bara var sju länder, men alla har under minst ett år varit med, och två år, år 2008 och 2011, deltog alltså alla 43 länder. Det kan minst sagt vara förvirrande att hålla koll på alla, särskilt sedan Australien också deltar i tävlingen, men en faktor som kan användas för att särskilja länderna är hur många gånger de har vunnit tävlingen. Det är självklart inte den enda faktorn för att avgöra hur framgångsrikt ett land är i Eurovision, men det är minst sagt en god indikator, eftersom Eurovision är något av en ”vinna eller försvinna”-tävling.

Endast sett till antal vinster är Irland tveklöst det mest framgångsrika landet, med sina sju vinster. Länge var de närmsta länderna efter Irland (Sverige, Storbritannien, Luxemburg och Frankrike) hela två vinster efter Irland, med fem vinster var. Sverige har dock knappat in på Irland sedan dess, då vi vann igen år 2015 med Måns Zelmerlöw och låten ”Heroes”, bara tre år efter att Loreen vann för Sverige med låten ”Euphoria”. Nu är Sverige med andra ord det näst mest framgångsrika landet genom Eurovisions historia, med sex vinster. Något som Irland dock alltid kommer att ha kvar, även om Sverige skulle tangera deras sju vinster, är att landet vann tävlingen tre år i rad på 1990-talet, år 1992, 1993 och 1994. Därefter hann Norge få in en vinst år 1994 innan det var Irlands tur igen. Irland dominerade med andra ord tävlingen på 1990-talet.

Sedan dess har dock Eurovision-giganten inte vunnit en enda gång, varför många menar att Irlands tid är över. Många av de forna Sovjetstaterna som gått med i Eurovision sedan 1991 har varit mycket framgångsrika, och kommer sannolikt att vinna många fler gånger i fortsättningen. Ukraina har till exempel vunnit två gånger, lika många gånger som Italien, Tyskland och Spanien, som alla är med i den så kallade ”Big Five”, det vill säga de fem länder som är direktkvalificerade till finalen. Andra länder som kan vara på framfart i tävlingen är Azerbaijan, Lettland och Estland, som alla har vunnit varsin gång under 00- och 10-talet.

Många fans reser från hela världen för att se sina favoritländer framträda i Eurovision Song Contest, och så klart för att heja fram sitt eget land till seger. Nackdelen med detta är att det kan bli dyrt, beroende på vilket land som vinner tävlingen och hur långt man måste resa. Hotellkostnader måste självklart också räknas med. Inför en sådan resa kan det därför vara smart att se över villkoren för ens bankkort, till exempel vad som gäller för transaktioner utomlands. På www.bankkort.se kan du enkelt jämföra de olika bankkortens villkor, för att se om det är dags att byta inför nästa Eurovision-resa.