Finansiera ditt bilköp

En bil är en stor affär. För många är den det näst dyraste de köper efter sitt boende. Det gör att det är viktigt att se till att noga fundera igenom hur du ska finansiera ditt bilköp. Det finns många olika sätt att göra det på, varav alla har sina fördelar och nackdelar. Det finns också ett par avgörande skillnader mellan om du köper din bil privat eller av en bilhandlare. Om du köper av en auktoriserad bilhandlare har du i nästan alla fall möjlighet att få ett billån med förmånlig ränta. Om du köper av en annan privatperson är du hänvisad till marknaden för blancolån, vilket gör att totalkostnaden ökar.

Betala bilen kontant

Att betala din bil kontant är ofta det bästa alternativet. Du slipper bli satt i skuld och tar ingen finansiell risk. Nackdelen är givetvis att det tar längre tid att få en ny bil eftersom du måste spara ihop pengarna innan. Så som ekonomin har sett ut på sistone, där både börsen och bostadsvärdena stigit kraftigt, kan det också vara värt att fundera på om du inte gör en bättre affär genom att investera dina kontanta medel.

Låna till bilen

Om du ska köpa en dyrare bil, som till exempel en BMW bil, är det ofta nödvändigt att ta ett lån. Försök då att hitta ett som har så bra villkor som möjligt. Om du inte har möjlighet att ta ett billån går det ofta att få blancolån med bättre villkor hos de stora bankerna om du är med i facket eller någon annan organisation de samarbetar med. Du behöver också vara medveten om att även om du får ett billån så kommer du behöva betala en handpenning. Det är en kontantinsats som brukar ligga på 20 % av vad bilen kostar. Det här kan du antingen betala med egna sparade pengar eller genom att ta ett separat blancolån för det.

När du lånar till bilen är det klokt att jämföra olika alternativ och också prata med flera olika kreditgivare. Det är vanligt att bilhandlaren har en egen finansieringslösning, men om du redan har till exempel ett bolån hos en vanlig bank kan det vara värt att se om du kan få bättre villkor där.

Leasa en bil

Ytterligare ett alternativ när det kommer till att finansiera en bil är att leasa den. Det här har länge varit vanligt på företagsmarknaden, men de senaste åren har privatleasingen fullkomligt exploderat. När du leasar köper du inte bilen, utan du hyr den av bilhandlaren under en bestämd tid till en förutbestämd månadskostnad. Det här är ett bra alternativ för dig som inte tycker att det är viktigt att äga din bil och/eller vill byta bil ofta. Månadskostnaden blir relativt hög men å andra sidan slipper du bry dig om sådana saker som reparationer. Du vet vad du kommer betala och slipper få några överraskningar i form av stora oväntade utgifter. I många fall har du också möjlighet att köpa loss bilen till ett förmånligt pris efter avslutad leasingperiod.