Vann rätt låt?

Resumé av Eurovision Song Contest i Lissabon

Det blev Israel som i år vann Eurovision Song Contest (ESC). ESC gick av stapeln i Portugal och var den 63:e tävlingen i ordningen. Det var första gången någonsin som Portugal arrangerat tävlingen och som slogan hade man “All aboard”. Antalet deltagarländer var hela 43 stycken, de 42 som var med i tävlingen förra året var med även i år, plus att Ryssland gjorde comeback i ESC-sammanhang. Vann rätt låt kan man då fråga sig? Det är ju en smaksak. Vår egen Benjamin Ingrosso kom på en tapper sjundeplats, en plats som faktiskt hade kunnat bli nummer ett om bara tittarna hade lagt sina röster lite annorlunda från den internationella juryn. Programledarna utgjordes av en kvinnlig kvartett; Filomena, Silvia, Daniela och Catharina.

Med musiken som gemensam nämnare

Vi enas i olika uttryck

Genom musiken kan vi enas, det är ett världsspråk. Oavsett på vilket språk en person sjunger så väcker ofta melodin i en låt olika typer av känslor. ESC är en tävling som har levt under många år och som under de senaste åren lockat otroligt många åskådare. Tyvärr är det kanske inte alla som anser sig ha råd att se tävlingen live, det är helt enkelt för dyrt att köpa flygbiljetter, boka hotellrum och sedan köpa schlagerbiljetter på det. Om man dock bestämmer sig för att låna pengar och närvara på detta evenemang är det smart att samla lån på ett ställe. Det brukar ofta ge mer fördelaktiga räntor.

Sverige är framgångsrikt i ESC -sammanhang

Sverige har historiskt sett varit väldigt framgångsrika i eurovisionschlagersammanhang. ABBA vann med sin Waterloo, Loreen vann med sin låt Euphoria och Måns Zelmerlöv kammade hem förstaplatsen med sin Heroes. Detta är bara några av de svenska vinnarna, men vi har även andra låtar som placerat sig högt i tävlingen. Inte minst är det många låtar som har spelats väldigt frekvent efter det att tävlingen ägt rum. Benjamin Ingrossos låt populärare på Spotify och har närmare fyra gånger fler spelningar än Israels vinnarlåt.