När du ska sälja din bil privat

Att lämna in sin bil till en bilförsäljare gör att du slipper tänka på en massa aspekter kring din försäljning. men det innebär också att du måste ge bilförsäljaren betalt för arbetet. När du istället säljer din bil privat och på egen hand, så går alla pengarna direkt till dig. Detta kan vara skönt om du t.ex. har tagit dyra billån hos https://www.zmarta.se/ och vill få igen så mycket som möjligt av summan. Det finns flera faktorer som avgör hur din bilförsäljning kommer att bli och här får du med dig några värdefulla tips.

Värdering – ej att förakta

Du vill naturligtvis få ut så mycket som möjligt vid försäljningen av bilen och för att inte ramla på någon lurendrejare som köper den till det halverade värdet, så bör du se över vad din plåthög faktiskt är värd. Detta kan du göra på nätets alla forum och på begagnatpriser. Du kan också tala med vissa säljare och fråga vad de anser vara ett rimligt pris. Övervärdera inte men sätt heller inte ett alltför lågt pris, eftersom de flesta köpare prutar.

Vårda bilens dokument som bilen själv

Självklart ska du se till att din bil är ren och fräsch som en nyponros den dag du säljer den eller lägger ut en annons med foto. Men du får aldrig glömma bort vikten av att ha alla väsentliga dokument till hands som köparen kommer att begära. Till dessa hör protokoll, fakturor, rostskyddsbehandling och alla andra papper som du fått med dig genom åren. Ju mer du kan visa upp, desto tryggare kommer köparen att känna sig.

Syna köparen i sömmarna

En bilköpare kommer förmodligen att granska dig som aldrig förr när denna vill köpa din bil, men detta betyder

att du ska göra detsamma. En köpare med falsk identitet kan nämligen stå dig dyrt och du kan riskera att få betala böter, skador och annat om det visar sig att köparen är i blåsväder. Kontrollera legitimation och att inget mystiskt ligger bakom bilaffären.

Innan du säljer måste du också kolla om köparen har tecknat en försäkring, vilket åtminstone bör röra sig om en trafikförsäkring. Enligt lag måste denna finnas för att personen ens får sätta sig bakom ratten och köra iväg med bilen.

Sista momentet – skriv avtal

Som ett sista steg ska ett köpekontrakt skrivas som ska finnas i två exemplar – ett till dig och ett till köparen. Avtalet ska vara till er bådas fördel och det ska vara så utförligt och detaljerat som möjligt. Köpekontrakt och mallar kan du hitta på nätet. Lycka till med din bilförsäljning!