Ta med sångfågeln

Eurovision Song Contest 2018

Den internationella schlagerfestivalen, Eurovision Song Contest 2018, går av stapeln den 8:e maj i Lissabon, Portugal. Det är första året som Portugal är värdland för tävlingen som hålls för 63:e gången i historien.

Ta med sångfågeln

Eurovision Song Contest är världens största underhållningsprogram och arrangeras varje år av Europeiska radio-och TV unionen tillsammans med det land som senast vunnit tävlingen. 2015, då tävlingen pågått i 60 år, kom den in i Guinness rekordbok som världens äldsta musiktävling. 1956 sändes den första upplagan av tävlingen, då var det sju länder som medverkade, idag tävlar hela 42 st länder.

I år är det Benjamin Ingrossos tur att ta med sig den så kallade “sångfågeln” ut i Europa och representera Sverige. Sedan ett antal år tillbaka består Eurovision Song Contest inte bara av en final utan även av två semifinaler i vilka de mest populära länderna gallras ut. Detta sedan antalet länder som kvalificerat sig för tävlingen blivit för många för att kunna vara med och tävla i ett och samma program (tävlingstiden skulle helt enkelt bli för lång). Många är de personer som gärna vill åka till Portugal och se de artister som tävlar, men det är relativt kostsamt för till exempel en familj med två barn. Vad göra? låna pengar och följ med till Lissabon, det behöver inte kosta så mycket i ränta.

Fågeln har blivit en representant för den svenska Melodifestivalen. Priset, vars fullständiga namn är “Den stora sångfågeln”, är designat av Ernst Billgren. Den är gjord i brons och har vingar av guld i form utav noter. Statyetten har delats ut sedan Melodifestivalen 2005. Det finns ett regelverk som omfattar de låtar som är med och tävlar, bland annat får en låt inte vara mer än tre minuter lång. Vidare gäller att varje låt måste vara nyproducerad (den får inte publiceras före ett visst förutbestämt datum) samt att antalet tävlande på scen får vara max sex personer.

Snart bär det av

I maj smäller det, då bär det av för att tävla i Lissabon. Benjamin är redo för Portugal, det har han sagt många gånger och schlagergeneralen Christer Björkman hyllar Sveriges unga artist. “Det kommer att gå bra för Sverige i Lissabon, vi har ett starkt bidrag”. Benjamin, som till en början inte alls förstod att han vunnit tävlingen, är taggad till tusen. På Meldodifestivalens efterfest stod han på scen och framförde sin låt “Dance you off” iförd rosa solglasögon.