Lissabon – restips inför Eurovision Song Contest

I maj 2018 kommer Lissabon att husera årets Eurovision Song Contest. Oavsett om du har en biljett till showerna eller inte är detta en stad som du absolut borde besöka! Det är en prisvärd stad men mycket historia, karaktär

och trendiga barer, restauranger och caféer som passar perfekt för en weekendresa. Lissabon är även den staden i Europa som har den kortaste och mildaste vintern. Sommaren sträcker sig över sex månader, minst, från maj till oktober. Vintern har en temperatur på ungefär 15 grader dagtid och nio grader vintertid. Lissabon är en stad som börjar bli allt mer populär tack vare att den har bibehållit sin charm. Här kan man även hitta vackra stränder strax utanför staden, inga långa reseavstånd. Priserna är också lägre än i Sverige, speciellt när det kommer till att hyra Airbnb eller hotell. Kanske kommer du att falla för Lissabon och göra som många svenska pensionärer; flytta till en förort utanför Lissabon?

Ta sig runt

Lissabon är en stad som är byggd på kullar. Dessutom är staden gammal och har därmed en del kullerstenar.

Detta kan vara bra att ha i åtanke om man reser med en rullstol, barnvagn eller rullator. Under Eurovision-dagarna kommer det att vara fullbokat. Flera av barerna kommer att ha Eurovision-tema med klassiska låtar där även parodier på låtar hyllas. Det kan vara smart att åka med metro om man inte orkar gå långa sträckor. Det finns fyra olika linjer som går genom de centrala delarna ut till förorterna. Vill man hitta billigare hotell kan det vara en fördel att välja ett hotell som ligger längst någon av metrostationerna. Det kan vara lite svårt för portugiser att förstå engelska, de flesta talar nämligen spanska som andraspråk eftersom det finns ett stort affärsutbyte med grannlandet Spanien. Om du lär dig några fraser på portugisiska kommer du att bli välkomnad på ett annat sätt förstås, även om det bara gäller för några artighetsfraser eftersom de kommer uppskatta ditt försök. Portugiser över 50 år kan ofta franska.

Distrikt att besöka

Även om Lissabon har flera kullar som kan vara tröttsama att gå i är det ändå värt att strosa runt staden. Det finns nämligen flera intressanta områden inne i city där du kan gå vilse och finna något mysigt café. Huvudtorget heter Rossio varifrån du kan utgå ifrån och ta dig vidare till andra distrikt. Principe Real är ett trendigt område för modeshopping. Chiado är ett historiskt distrikt med mycket charm där du kan dagtid strosa runt och slå dig ner på ett café och nattetid så ligger några av Lissabons mest kända nattklubbar här. Baixa är en stadsdel som byggdes efter den stora jordbävningen 1755 och har en arkitektur som drastiskt skiljer sig från övriga Lissabon. Ett måste är att vandra till Torre de Belém vid havet. självklart kör du med en miljöbil 2018 som du kan hyra för ett billigt pris i Lissabon om du vill ta dig till stränderna utanför staden.